Weer meer mensen met betalingsproblemen

TIEL – Het aantal mensen met betalingsachterstand op een lening is het afgelopen halfjaar gestegen van 7,4 naar 7,7 procent. Eind dit jaar is het waarschijnlijk verder opgelopen naar 8 procent. Dat zijn zo’n 720.000 personen.

Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR), die maandag zijn gepubliceerd. Deze instantie beheert gegevens over afgesloten kredieten en informeert daarover banken, hypotheekverstrekkers en andere aangesloten kredietverleners

Volgens BKR is het probleem in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel groter. Het bureau heeft alleen zicht op afgesloten kredietovereenkomsten. ,,We zien slechts een klein deel van de betalingsproblemen.’’

‘Spookschulden’ zoals huurachterstanden of belastingschulden zijn voor BKR niet zichtbaar. Zij zijn een bedreiging voor de consument, want spookschulden stapelen zich al snel ongemerkt op, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR.

Volgens onderzoek van de overheid neemt de schuldenproblematiek al jaren toe. In 2011 waren er ruim 2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. Dat is 27,8 procent van het totaal.

Bron: ANP

Share

Auteur: tremanormen.nl

Specialist in het berekenen van kinderalimentatie, partneralimentatie, draagkrachtvergelijking en behoefteberekeningen