Fiscale gevolgen kinderalimentatie

Kinderalimentatie is niet belast bij de ontvangende ouder en niet aftrekbaar bij de betalende ouder. Betaal je kinderalimentatie dan heb je mogelijk wel recht op de forfaitaire aftrek (normbedrag dat is vastgesteld door de overheid) voor de kosten van het levensonderhoud van de kinderen. Dat kan echter alleen als je voor het kind geen kinderbijslag krijgt en het kind zelf geen studiefinanciering ontvangt. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van de mate waarin je het kind onderhoudt én de leeftijd van het kind. Per 1 januari 2012 is deze leeftijdsgrens verlaagd van 30 jaar naar 21 jaar.

Let op: zoals gezegd stopt de aftrek levensonderhoud voor kinderen zodra het kind studiefinanciering ontvangt. In de meeste gevallen loopt de kinderalimentatieplicht echter nog wel door.

Zoals u merkt komt er bij een echtscheiding nogal wat kijken en zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Het zijn beslissingen waarover u eerder niet hoefde na te denken en dat kan natuurlijk voor onrust zorgen. Daarnaast spelen de emotionele aspecten uiteraard ook nog een rol.

Tremanormen.nl kan u tijdens het echtscheidingsproces bijstaan op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Neem gerust telefonisch op 074 – 250 72 73 of per email contact met ons op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek òf wanneer u concrete vragen hebt. Zo krijgt u op het praktische vlak in ieder geval alvast een stuk rust en zekerheid terug.

Share

Auteur: tremanormen.nl

Specialist in het berekenen van kinderalimentatie, partneralimentatie, draagkrachtvergelijking en behoefteberekeningen